Czynniki toksyczne
Czynniki toksyczne. Do powstania miażdżycy przyczynia się szereg zatruć, zwłaszcza przewlekłych, np. ołowiem, alkoholem, dymem tytoniowym, toksynami bakteryjnymi (np. w kile) i inne. Szczególnie niebezpieczne jest zatrucie ołowiem, które tak często prowadzi do miażdżycy, że np. u zecerów lub robotników fabryk akumulatorów miażdżyca jest chorobą zawodową. Poza tym miażdżyca powstaje bardzo często u palaczy tytoniu – przyczynia się do tego uszkodzenie toksyczne ścian naczyń oraz gwałtowne zwyżki ciśnienia spowodowane nikotyną.
Czynniki pokarmowe. Jednym z zasadniczych czynników pato- genetycznych miażdżycy jest wzrost poziomu ciał tłuszczowatych (cholesterolu) we krwi. Przyczyną wysokiego poziomu cholesterolu może być przekarmienie tłuszczami oraz zaburzenia przemiany materii tłuszczowej w następstwie np. niedomogi kory nadnerczy. Ostatnio przypuszcza się, że główną rolę odgrywa nie wzrost poziomu cholesterolu, a stopień jego dyspersji, tzn. rozdrobnienia kuleczek cholesterolu. Im te kuleczki są większe, tym łatwiej wypadają i osadzają się w ścianach naczyń.