Dieta w cukrzycy to bardzo ważny czynnik
Ostatnie badania naukowe donoszą że na świecie choruje około 175 milionów osób na cukrzycę i z roku na rok ta liczba rośnie.
W samej Polsce cierpi na nią około 3 milionów osób u których zdiagnozowano chorobę a spora część naszego społeczeństwa nie wie o tym że ma podwyższony poziom cukru we krwi.
Cukrzyce dzieli się na dwa typy .Typ 1 to tak zwana cukrzyca insulinowa ,w której stosuje się wstrzyknięcia insuliny parę razy na dobę, oraz cukrzyca Typu II na którą choruje prawie 90% diabetyków leczy ją się przy użyciu tabletek,diety. Do niedawna podwyższony pozom cukru we krwi był uważany jako cukrzyca. W tym wypadku naukowcy stan ten nazwali stanem przedcukrzycowym ,stan ten wynika z nieprawidłowej tolerancji glukozy.
Cukrzycą są objawy które prowadza do wystąpienia zmian chorobowych w układzie krążenia,nerkach sercu. W stanie przedcukrzycowym niekiedy zmiana diety przynosi pożądany efekt w regulacji poziomu cukru we krwi. Zawartość cukru u zdrowej osoby na czczo wynosi do 115 mg% (3,6-4,4 mmol/l) u osoby z nieprawidłową tolerancja glukozy 120mg% (6,6-7mmol/l glukozy a u osoby chorującej na cukrzycę
powyżej 120mmol/l.
Każda osoba chorująca na cukrzycę powinna posiadać na wyposażeniu glukometr i paski do badania zawartości cukru we krwi. Bardzo ważnym czynnikiem jest również odpowiednia dieta cukrzycowa w której znajdują się potrzebne ilości węglowodanów białek,tłuszczów witamin i minerałów do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wzrost poziomu cukru powoduje nadmierne spożywanie cukrów prostych (węglowodanów) .Bardzo ważnym czynnikiem w cukrzycy jest prawidłowa waga ciała.osoby z nadwagą muszą schudnąć. Osoby chorujące na cukrzycę powinny spożywać w ciągu dnia do 6 posiłków na dobę. W diecie cukrzycowej stosuje się tak zwane zamienniki pokarmowe.
Mleko
125gr mleka można zastąpić 30 gr sera,100 gr jogurtu owocowego o zawartości cukry 1,5%,lub 100gr mleka koziego,100 gr kefiru.
Tłuszcze
5 gram margaryny zastąpimy 5 gram masła roślinnego, 20 gr śmietany 18%,5gr masła,4gr oliwy.
Mięso
100 cielęciny zastąpimy 100gr makreli,100gr szynki z kurczaka,100gr chudej wołowiny czy polędwicy z indyka.
Owoce
100 gr jabłka można zastąpić 70 gr banana ,80 gr czarnych jagód,135 gr arbuza,100gr kiwi
Warzywa
100 gr marchewki zastąpimy 200 gr brokułów,160 gr cebuli,50 gr ziemniaków,170 gr papryki.
Pieczywo
50 gr chleba pszenno-żytni zastąpić można 40 gr bagietki,30gr musli,30 gr płatków kukurydzianych
Osoba chorująca na cukrzyce nie może zapominać o witaminach które są wskazane i zalecane w szczególności witaminy C,B1,P oraz minerały chrom,cynk,kobalt. Bardzo ważny jest szczególnie chrom który zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę oraz łagodzi skutki cukrzycy.