Zioła moczopędne działanie i zastosowanie
Dzisiejszy wpis dotyczy ziół moczopędnych w koło nas sporo rośnie takich roślin ,a kto nie zna może kupić gotowe ziółka w sklepie zielarskim kosztują grosze.
Na pewno każdy z nas zna brzozę jest to potężne drzewo z którego pozyskuje się w celach leczniczych sok który oczyszcza krew z toksyn ale właściwości lecznicze maja również liście brzozy
.
Wykorzystuje się je jako środek moczopędny w problemach z zapalenia pęcherza czy zapalenia nerek jedną łyżeczkę liści zalać szklanką wrzącej wody pozostawić do naciągnięcia i przecedzeniu wypić taka porcję dwa razy dziennie.
Gdy stan zapalny jest stosunkowo poważniejszy można przygotować sobie mieszankę z następujących ziół.
1.Liść brzozy 80 gr
2.Kwiat jarzębiny 40 gr
3.Kwiat nawłoci 40 gr
4.Kwiat bzu czarnego 60 gr
5.Korzeń bzu czarnego 60 gr
Zioła dokładnie wymieszać zalać jedna łyżkę tej mieszanki szklanka wrzątku i pozostawić na 10 minut przecedzić i pić dwa razy dziennie.
Bardzo skutecznym ziołem w kamicy moczanowej jest łopian który wchodzi w skład mieszanki
1.Korzeń łopianu 100 gr uprzednio trzeba go rozdrobnić
2.Ziele macierzanki wonnej 100 gr
3.Ziele skrzypu polnego 100 gr
4.Liść pokrzywy 50 gr
5.Kwiat bzu czarnego 50 gr
6.Owoc bzu czarnego 50 gr
Wszystko to dokładnie wymieszać ,bierzemy dwie łyżki mieszanki i zalewamy dwoma szklankami letniej wody gotujemy prze 3-5 minut pod przykryciem przecedzamy i wlewamy do termosu pijemy 3 razy dziennie w równych porcjach.
W zapaleniu kłębków nerkowych nie zastąpionym naturalnym lekarstwem jest nawłoć która działa moczopędnie jak również ma działanie przeciwzapalne przeciwbakteryjne. Jedna łyżkę zalać szklanka wrzącej wody i po naciągnięciu przecedzić i pic trzy razy dziennie po szklance.
Do ziół moczopędnych zaliczamy skrzyp polny,pokrzywę ,rdest ptasi, tatarak.
Z rdestu ptasiego można przyrządzić sobie mieszankę która ma działanie moczopędne przeciwzapalne,odtruwające. W skład mieszanki wchodzą zioła
1.Rdest ptasi 100 gr
2.Liść brzozy 100 gr
3.Liść orzecha włoskiego 100 gr
4.Strąki fasoli 50 gr
5.Owoc jałowca 50 gr
6.Korzeń rozdrobnionego łopianu 50 gr
7.Ziele nostrzyka 50 gr
Wszystko dokładnie wymieszać zalać dwie łyżki 625 ml ciepłej wody pozostawiamy na pół godzinny następnie ogrzewamy pod przykryciem d zagotowania odstawiamy i gdy przestygnie cedzimy i pijemy trzy razy dziennie w równych porcjach między posiłkami.