Zioła na depresje i chandrę
Przed nami jesień szarość dnia powszedniego potęguje pogorszenie stanu psychicznego u każdego z nas z tym że nie wszyscy przechodzą to bez szwanku. Czujemy się rozbici doznajemy odczucia leku niepokoju niekiedy dopada nas chandra lub tak zwana jesienna depresja. Uczucie chandry najczęściej objawia się u samotnych pań pozbawionych towarzystwa,przyjaciół czuja się odrzucone.
Ten stan rzeczy może z biegiem czasu doprowadzić do depresji a to już choroba psychiczna. Jak złagodzić chandrę zadaje sobie to pytanie bardzo dużo osób. Dobrym rozwiązaniem na poprawienie nastroju by nie wpaść w chorobę depresyjną są naturalne kuracje ziolowe
. Zalecanym ziołem w walce z stanami depresyjnymi jest dziurawiec nie w postaci herbatki lecz wyciągu alkoholowego,suszonego ziela dodanego do ulubionego dżemu .
Ja co roku przygotowuje sobie parę słoików konfitur z czarnego bzu i gdy czuje że dopada mnie zniechęcenie czuje się rozbity psychicznie dodaje do słoika z konfiturami trzy łyżki sproszkowanego dziurawca dokładnie to mieszam i wkładam do lodówki . Co jakiś czas zjadam trzy razy dziennie po łyżeczce, i nastrój mi powraca osobiście nie lubię jesieni .
W warunkach domowych można przygotować sobie bardzo skuteczny syrop który pomoże nam przetrwać jesień i zimę w bardzo dobrej kondycji psychicznej .
W skład tego syropu wchodzą naturalne składniki :
1 szyszki chmielu dwie łyżeczki dobrze zmielone
2.Liść melisy pięć łyżeczek
3.373 gr syropu z czarnej porzeczki ja dodaje aronie
4.nalewka z dziurawca 100 gr bez problemu można kupić w aptece
Wszystkie składniki zalewamy sokiem z i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem prze trzy minuty po tym czasie odstawiamy na 120 minut przecedzamy dokładnie wyciskamy pozostałość ziół i dodajemy na końcu nalewkę wlewamy do ciemnej butelki i po pięciu dniach mamy syrop gotowy do użycia ,
Przed użyciem dobrze wstrząsnąć stosujemy prze 5 tygodni po jednej łyżeczce dziennie między posiłkami. Skutecznie działa na osoby podatne na działanie stresu i znerwicowanych.
Można również przygotować sobie winko ziołowe smakuje jak wermut w tym celu potrzebujemy.
1 wino czerwone wytrawne 1 butelka
2.100 gr nalewki z dziurawca
3.pół szklanki suszonej melisy
melisę zalewamy winem i odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe miejsce codziennie potrząsając butelką .
Po tym czasie przecedzić dodać nalewkę z dziurawca przelać do ciemnej butelki i przechowywać w chłodnym miejscu, winko gotowe jest po tygodniu pijemy trzy razy dziennie po małym kieliszku kuracja trwa 5 tygodni następnie robimy przerwę i pijemy od nowa .Byle do wiosny z początkiem wiosny nastrój nam się sam poprawi.